Ben jij van nature een Financieel Planner?

Als financial lees ik veel boeken over “financiële planning”. Voor degene die nu denken, wat is dat precies? Financiële planning helpt je bij het in kaart brengen van de huidige financiële situatie, waarna je de toekomst gaat plannen. Je plant welke uitgaven je in de toekomst verwacht (studie kinderen, zorgkosten, aankoop camper etc.) en welke inkomsten (pensioen, uitkering, onderneming, loondienst etc.) staan daar tegenover? Het houdt niet alleen op bij cijfertjes, omdat al jouw financiële wensen verband houden met een testament, samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden. Geen enkel financieel plan is hetzelfde en dat geldt ook voor de wensen die je op persoonlijk vlak hebt.

Even terug naar de boeken, want de vakantieperiode is weer voorbij. Ik lees in de vakantie meer boeken, dan buiten de vakantie om. Tja, tijd is zo’n dingetje en zeker met een jong gezin. Met een boek naast het zwembad zit er niet meer in voor mij, want de kinderen willen graag entertainment. Heel eerlijk, dat entertainment verzorg ik met alle liefde en plezier, dus lees ik de boeken later op de dag. Ik lees dan graag boeken over successtory’s, denk aan mensen die de wereld over reizen zonder financiële belemmeringen of mensen die 1/3de deel van de vraagprijs van hun droomwoning vooraf gespaard hebben. Dit zijn mensen die van nature een financiële planning hanteren.

De “dromers” (ze beginnen immers met een droom) lopen al een tijdje met een droom rond, maar durven de stap om deze in vervulling te laten gaan, niet te zetten. Ze voelen vaak de financiële kettingen aan de polsen hangen. Een flinke hypotheek, leaseauto, verschillende abonnementen, verzekeringen en een inkomen waar ze niet zonder kunnen! De eerste stap die ze zetten is vaak de uitgaven en inkomsten op een rijtje zetten en bekijken waar ze kunnen besparen. Als klanten bij mij voor een financiële planning komen, dan vraag ik ze om een huishoudboekje van minimaal 1 maand te maken. Zo heb ik als adviseur een duidelijk beeld van de uitgaven, zeker als ze denken maandelijks € 3.000,- aan huishoudelijke uitgaven nodig te hebben maar ik in het huishoudboekje lees dat ze € 4.000,- nodig hebben. Niks is zo vervelend als plannen met de verkeerde cijfers.

Het resultaat van een rondje besparen en de uitgaven/inkomsten overzichtelijk te maken is dat je droom ineens een doel wordt! Een haalbaar doel! Waar je zelf de regie over hebt. Wie wil zijn dromen nou niet uit laten komen!

Ik hoop je hiermee ook aan jouw droom te herinneren. En je daarnaast te hebben geinspeerd om je focus binnen jouw financiën te houden, maar vooral om te genieten van het realiseren van je droom!

Heb je vragen over jouw financiële situatie? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Geen vraag is te gek, het is alleen gek dat ze niet gesteld worden! Wil je ook een goede financiële planning? Stuur dan een mail of plan hier een telefonische kennismaking.