Drie redenen om bezwaar in te dienen tegen de nieuwe WOZ!

Veel mensen ervaren een nieuwe WOZ beschikking als een vervelend iets. Het geeft immers aan, dat je weer moet gaan betalen. De WOZ wordt door de gemeente bepaald en is een vast gegeven om de gemeentelijke belasting vast te kunnen stellen. Echter geldt dat niet alleen voor de gemeente. Ook de waterschapsbelasting en de inkomstenbelasting gebruikt de WOZ als rekeneenheid. Vaak zijn dit rekeningen die jaarlijks voorbij komen.

Maar wat is een WOZ precies? WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente taxeert de woning, door deze te vergelijken met recentelijk verkochte woningen of recentelijk aangevraagde bouwvergunningen. Dit verklaart ook de stijging van de WOZ, zeker als in dezelfde straat verschillende woningen in één jaar verkocht zijn. Je kunt hier nakijken waarmee jouw woning vergeleken is.

Dus hoe hoger de WOZ, hoe hoger de bovengenoemde belastingen. Weet jij niet wat jouw WOZ is, kijk dan hier (oh, je kunt hier ook de WOZ van je buren bekijken). De inkomstenbelasting gebruikt de WOZ om een eigenwoningforfait te bepalen. Dit wil zeggen dat de Belastingdienst een percentage gebruikt om jouw woning als inkomen mee te rekenen in de aangifte inkomstenbelasting.

Hoe hoger het eigenwoningforfait, hoe lager de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek wordt namelijk in mindering gebracht op het eigenwoningforfait. Overigens geldt dat niet alleen voor de hypotheekrenteaftrek, maar bijvoorbeeld ook voor de gemaakte kosten bij woningaankoop, verbouwing en oversluiten van de hypotheek.

Er is nog een andere situatie waarbij het vervelend kan zijn wanneer de WOZ hoger ligt dan voorgaande jaren. Dat is het geval bij overlijden. De WOZ wordt ook vaak als rekeneenheid gebruikt om de erfenis te bepalen. In zo’n situatie kan het verstandig zijn om bezwaar in te dienen en de WOZ te verlagen. Dit bezwaar dien je uiterlijk binnen 6 weken na ontvangst van de WOZ beschikking in te dienen. Hoe je bezwaar kunt indienen, lees je hier.

Toch is er een positief puntje te benoemen aan een hogere WOZ beschikking. Je kunt je hypotheekrente verlagen, omdat je woning meer waard is geworden. Lees hier verder om er meer over te weten te komen.

Heb je vragen over jouw nalatenschap, woning of hypotheek? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op via info@taartbynihal.nl of bel 048 521 10 38.