Ik heb geen familie en hoe kom ik toch van mijn geld af?

Oké oké, ik hoor je al denken: “zal ik je mijn rekeningnummer doorgeven?”. De grap kennen we allemaal, maar het is wél een reële situatie. Wat als je jouw zuurverdiende geld wel wil weggegeven, maar geen directe familie hebt of jouw familie bemiddeld genoeg is? Het kan zomaar zijn dat het contact met de familie verbroken is en juist dan jouw zuurverdiende geld niet aan ze wil schenken.

Ik wil niet aan familie schenken!

Gelukkig is daar een oplossing voor, want in het ergste geval overlijd je en gaat het geld naar de Nederlandse Staat. Je kunt ook schenken (of nalaten) aan een goed doel. Denk hierbij aan de alom bekende goede doelen, maar het kunnen ook lokale goede doelen zijn. Zeker als je daar als vrijwilliger werkt of waar je ooit eerder iets aan gedoneerd hebt. De kleine goede doelen hebben vaak geen groot marketing budget als bijvoorbeeld WNF, maar streven er ook naar om de wereld te verbeteren (ieder op de eigen manier).

Waar moet een goed doel aan voldoen?

Net als particuliere mensen, moeten goede doelen ook belasting over de schenkingen betalen. En dat wil je juist niet, want ze hebben vaak het geld hard nodig. Gelukkig denkt daar de Belastingdienst in mee en heeft het volgende bedacht. Ieder goed doel dat een ANBI status verkregen heeft, hoeft geen schenkbelasting te betalen. Ze moeten met minimaal 90% van de activiteiten het algemeen belang dienen. Lees hier de andere voorwaarden.

Wat is een ANBI status?

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) kunnen gebruikmaken van bepaalde belastingvoordelen bij erven, schenken en de energiebelasting (aldus de Belastingdienst).

ANBI status wordt niet alleen aan goede doelen geboden, maar ook aan culturele instellingen (bijv. jeugdtheater, erfgoed). Een instelling met een ANBI status heeft een apart het RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer) nummer, dat nummer kun je hier opzoeken ter controle.

Heb jij toch nog extra hulp nodig of heb je geen adviseur?

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Blijf dan niet in onzekerheid en stel hier jouw vraag of maak een kennismakingsafspraak: persoonlijk of virtueel/telefonisch.

Heb je andere onderwerpen/vragen die je graag in een blog wil teruglezen, dan houden wij ons aanbevolen voor suggesties. Laat hier jouw voorkeur voor een onderwerp weten!