Blog | Erfbelasting, bah daar zit ik niet op te wachten!

Belasting voelt voor veel mensen als een verschrikkelijk iets, want je werkt enorm hard om een goed inkomen te verdienen. Het is dan altijd erg zuur als je daar een gedeelte van moet afstaan. Dit is uiteraard afhankelijk van de hoogte van het inkomen en de hoeveelheid aan aftrekposten. Dan heb ik het niet eens over het vermogen en het belang dat je binnen een bedrijf kan hebben! Het is dan ook extra zuur als er belasting betaald moet worden over een erfenis.

Ben je kind van een overleden ouder en leeft de andere ouder nog? Dan is er een grote kans, dat de langstlevende ouder de erfbelasting moet betalen. Jij mag immers jouw erfenis niet zonder meer opeisen. (Daar wijden we binnenkort een aparte blog aan). Dus je hoeft de spaarrekening nog niet te plunderen. Ben je erfgenaam en moet je de erfbelasting wel zelf betalen, dan kan je nog wel eens voor verrassingen komen te staan. Wat veel mensen niet weten is dat je een erfenis niet binnen een week na de begrafenis ontvangt. Er moet immers bewezen worden dat je erfgenaam bent.

Hoe weet je als kind dat je erfgenaam bent? Je kunt dit controleren in het testament. Dat kun je terugvinden op het Centraal Testamentenregister. Door een schriftelijke aanvraag in te dienen, met een kopie van het uittreksel uit het overlijdensregister. Zo ontvang je vaak binnen een week een reactie en weet je wie een testament heeft opgemaakt, op welke datum en bij welke notaris. Overigens is dit kosteloos op te vragen.

Ben je daadwerkelijk erfgenaam? Dan is het van belang om te toetsen of er een erfenis aanwezig is. Hoe je dat doet en welke valkuilen er zijn? Dat bespreken we graag in een persoonlijk gesprek met je. Wil je nu al weten wat je aan erfbelasting moet afdragen of zou kunnen afdragen? Volg hier het stappenplan van de Belastingdienst.

Denk goed na over het vermogen wat je wil nalaten en het vermogen wat je nu al wil verdelen. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen; wat heb ik zelf aan vermogen nodig om heerlijk te blijven leven?

Elke situatie aangaande dit onderwerp is anders en behoeft in veel gevallen een uitgebreidere uitleg, daarom nodig ik je van harte uit om je vragen vrijblijvend te stellen. Wil je dat? Stuur dan een mail naar info@taartbynihal.nl met als onderwerp: “Erfbelasting, bah daar zit ik niet op te wachten!”.

Wil je vooraf geinformeerd worden over alle fiscale, financiële en juridische wijzigingen? Schrijf je dan hier in voor ontvangst van de maandelijkse nieuwsbrief!

Blog | Rouwen en werken

Het is een vreemde titel voor een blog, maar wel de dagelijkse werkelijkheid. Veel mensen op de werkvloer hebben op de een of andere manier te maken met rouwen. Denk hierbij aan het rouwen om de relatiebreuk, het rouwen door verlies van je baan of het rouwen vanwege het verlies van je geliefde partner of kind. Dezelfde mensen zijn vaak psychisch en lichamelijk niet in staat om volledig inzetbaar op de werkvloer te verschijnen.

Rouwen
Rouwen heeft een grote invloed op jouw als mens, maar ook als werknemer. Vaak krijg je vanuit de werkgever tijd om te rouwen, maar is het nodig en hoeveel tijd heb je nodig? Ben je dan nog wel effectief inzetbaar door tijd te krijgen om het rouwen een plekje te geven? Mijn antwoord is nee, want de eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waarom rouw ik? De vervolgvragen zijn dan: Rouw ik vanwege het verlies en moet ik dat verlies een plekje geven? Of maak ik mij zorgen, omdat ik niet weet wie ik ben, nu ik een partner/baan verloren heb? Maak ik mij zorgen over mijn financiële toekomst? Kan ik nog in de woning blijven wonen zonder partner? Ik ben mijn baan verloren, maar loopt mijn pensioen nog door?

Wetenschap
Wetenschappelijk onderzoek (Bron: Astri Beleidsonderzoek en -advies, Leiden 2011) heeft aangetoond dat mensen langer in het rouwproces blijven zitten, omdat ze zich zorgen maken over de toekomst. Dit kan de toekomstige loopbaan zijn, maar ook de financiële onzekerheid. Werken is dan van groot belang voor het rouwproces, omdat het structuur en ritme geeft. Een positief gevolg is dat werken tot financiële stabiliteit leidt en het gevoel geeft dat je er toe doet in de maatschappij.

Financiële rust
Het is erg belangrijk om te weten hoe jouw financiële situatie eruitziet voor je in een rouwproces terecht komt. Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee! Ga na bij de werkgever, wat er voor jouw geregeld is bij wijzigingen in jouw persoonlijke situatie. Bekijk dan wat de overheid vanuit de sociale zekerheid aanbiedt. Toets vervolgens deze bevindingen aan jouw financiële situatie en toekomstwensen die je hebt. Ik kan mij voorstellen dat je bij het verliezen van je partner, je niet meteen aan  werken denkt. Zeker als er sprake is van een jong gezin en je de balans weer moet terugvinden. De vraag is: hoe betaal je dan de vaste lasten, als je niet meer (volledig) werkt?

Maak eerst een overzicht voor jezelf met bovenstaande opties en bekijk wat in jouw situatie op langere termijn het beste past. Twijfel jij over je keuze ten aanzien van je toekomst en wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Dan kun je mij bereiken via info@taartbynihal.nl of (013) 203 69 80.

Radio uitzending | Testament: wat moet daar nu echt in?

Beluister hier de radio uitzending waarin ik toelicht welke zaken belangrijk zijn om op te nemen in een testament.