Drie tips voor een comfortabele oude dag

Het blijft voor veel mensen een abstract begrip: pensioen. Vaak hoor ik dat mensen het associëren met oude, slecht ter been zijnde mensen die alleen nog maar achter de geraniums kunnen zitten. Niets is minder waar.

De hypotheekmogelijkheden van de (aanstaande) pensionado.

Dit is een gastblog van Inge van Inge Walstra hypotheekadvies.
In mijn geval werk ik al even samen met Inge. Ze geeft persoonlijk hypotheekadvies en behandeld iedere klant alsof ze advies aan een familielid geeft. Dat is juist de samenwerking die ik zoek, want je wil als ondernemer op langere termijn meerwaarde bieden.

Balen, ik heb een pensioengat!

Heb jij onze twee eerdere blogs in dit pensioen drieluik gelezen? Chapeau! Jij wil echt met jouw pensioen aan de slag. Heb je dat nog niet, dan raad ik je het wel aan. Deze drie blogs zorgen ervoor dat jij een aantal stappen met betrekking tot jouw pensioeninkomen zet. Je zorgt voor meer duidelijkheid en zekerheid. We weten immers allebei dat jij jouw portemonnee beheerd en dat het om die reden erg belangrijk is om zelf de regie te houden.

Heb ik een pensioengat?

Voor je weet of je een pensioengat hebt, moet je eerst weten wat het is! Een pensioengat wil zeggen dat jij op een bepaald moment minder pensioen hebt opgebouwd. Dat kan doordat je van baan gewisseld bent en jouw nieuwe werkgever een andere pensioenregeling heeft, dan jouw oude werkgever. Het kan ook zijn omdat je je baan verloren bent of juist je baan hebt opgezegd! Een scheiding kan ook tot een pensioengat leiden, vooral als er pensioen aan elkaar wordt toebedeeld!

Hoe ziet jouw pensioen eruit?

En nee, dan heb ik het even niet over het pensioeninkomen! Maar echt, hoe zie jij jouw pensioen voor je? Denk aan wat je gaat doen en met wie? Wat je gaat eten? Waarin je gaat rijden? Waar je naartoe rijdt? Lukt dat niet, staar dan eens naar een witte muur en laat je gedachten de vrije loop. Neem daar even de tijd voor en schrijf het daarna op.

Hoe was het pensioeninkomen ooit bedoeld?

We kregen in 1957 te maken met de AOW, zoals we het nu kennen. Het was bedoeld als inkomensverzekering voor het verlies van inkomen bij ziekte, ongeval en ouderdom…..