Blog | Het heft in eigen hand houden!

Sinds het derde kwartaal van vorig jaar zijn er 41% meer levenstestamenten opgemaakt bij de notaris (Bron: www.knb.nl). Een levenstestament laat je opmaken als je niet meer in staat bent je eigen zaken te regelen. Denk hierbij aan dementie, een verkeersongeval (met een coma tot gevolg) of andere lichamelijke beperkingen.

In het levenstestament geef je aan wie er op het gebied van bijvoorbeeld financiën en gezondheid, jouw belangen mag behartigen. Denk hierbij aan het bijhouden van de beleggingsportefeuille, aankoop van een andere woning of zelfs de beslissingen ten aanzien van de gezondheid.

Met een levenstestament houd je het heft in eigen hand. Heb je deze nog niet eerder laten opmaken, dan spreekt het recht. De rechter bepaalt wie als gevolmachtigde, (een bewindvoerder, een mentor, een curator) in jouw belang mag handelen.

Heb je er wel eens over nagedacht wie er in jouw belang mag handelen? Weet jij welke handelingen er verricht mogen worden, als je niet volledig bij kennis bent? Hoe fijn is het als al dit soort zaken vooraf op papier zijn vastgelegd? Zou het niet prettig zijn als de gevolmachtigde een onafhankelijke adviseur heeft, die over de schouder meekijkt? Die vooraf toets of de belangen goed worden afgewogen.

Wil je meer weten? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op info@taartbynihal.nl of (013) 203 69 80.

Wil jij op de hoogte blijven van alle financiële en wettelijke wijzigingen? Schrijf je dan nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief van TAART by Nihal.

Radio uitzending | Wat kost een studerend kind?

Studerende kinderen kosten geld, veel geld. Tegenwoordig moeten studenten lenen om hun studie te bekostigen, de studiebeurs is verleden tijd. Beluister hier welke financiële regelingen je als ouder kunt treffen om je hierop voor te bereiden.

Radio uitzending | Beleggen: waar moet je op letten?

Beleggen is een manier om in deze tijd waarin de banken weinig rente uitkeren, toch een goed rendement te behalen. Beluister hier de radio-uitzending waarin ik toelicht waar u op moet letten bij beleggen.

Blog | Beleggen: waarom wel of niet?


Op dit moment is de spaarrente laag, terwijl de beleggingsmarkt redelijk goede rendementen biedt. En natuurlijk is de bitcoin met regelmaat in het nieuws. Tijdens een adviesgesprek komt dan ook regelmatig de vraag voorbij: moet ik wel of niet beleggen? In deze blog de belangrijkste voors en tegens op een rij.

Sparen
Sparen biedt een bepaalde zekerheid: het geld verdampt niet door risicovolle investeringen. Het vermogen staat op een spaarrekening en daar wordt jaarlijks een (tegenwoordig wel heel) bescheiden rente op gestort. Door de inflatie wordt de waarde minder, maar die voel je nu niet direct in de portemonnee. Heb je een vermogen dat op 1 januari van het voorgaande jaar hoger is dan € 30.000 euro of € 60.000,- (als het fiscaal partners betreft) ? Dan betaal je daar jaarlijks belasting over in box 3.

Beleggen

Met beleggen kun je meer verdienen dan dan sparen. Je loopt meer risico en dat kan zich terugvertalen in meer rendement. Maar je moet weten wat je doet. Les één: zorg dat je de beleggingsmarkt begrijpt en weet wat het aangeboden product inhoudt. Les twee: koop bij een daling goedkoop in en verkoop bij een stijging. Als je niet structureel wil beleggen heb je soms een lange adem nodig. Er zijn verschillende beleggingsvormen, onderzoek of deze bij je passen.

Andere vormen
Naast beleggen en sparen heb je de mogelijkheid om af te lossen op je hypotheek (je betaalt immers meer aan hypotheekrente dan je ontvangt op de spaarrekening). Ook kun je investeren in bedrijven, personen of je kunt een (vakantie-)woning aankopen voor verhuur. Met een beetje creativiteit en goed advies kun je heel goed uitzoeken welke vorm het beste bij je past.

Let in alle varianten goed op of de beleggingsinstantie onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ingeschreven staat bij de Dutch Securities Institute (DSI) voor deskundigheid en regelgeving. Een hoog voorgesteld rendement in het vooruitzicht betekent vaak ook een hoog genomen risico.

Twijfel je over hoe je het meeste rendement uit je vermogen kan halen? En wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Neem dan contact met me op via info@taartbynihal.nl of 013 203 69 80.