Blog | Je zaak op orde!

Wat voelt het heerlijk om het gebouw van de Kamer van Koophandel uit te lopen. Je hebt een foto van de ondertekening van alle stukken in je telefoon staan en je denkt nu aan de titel op jouw visitekaartje. Wordt het CEO, Eigenaar of Chief in Happinnes? Want happy dat je ben je! En trots op de stap die je gezet hebt, want die stap ging niet over één nacht ijs.

Je bent misschien al jaren aan het fantaseren over een eigen onderneming. Je weet precies hoe je het wil gaan doen en vooral anders dan anderen. Tja, anders had je in loondienst kunnen blijven en dat wilde je niet! Na vandaag kan het echt beginnen, denk hierbij ook aan werkruimte, een leaseauto en overige zaken. Denk je naast je enthousiasme over het bedrijf, ook aan jezelf als persoon? Hierbij help ik je graag! Concrete tips en tricks, handvatten waar je direct mee aan de slag kunt, een goede financiële basis voor je onderneming. Dát is wat ik je tijdens onze Summerschool bijeenkomst leer, zodat jij vol enthousiasme verder kunt bouwen.

Natuurlijk was het spannend om de stap te zetten, omdat het maandelijkse inkomen weg valt. Daarmee misschien ook de financiële zekerheid binnen het gezin, maar dat hebben jullie goed besproken! Is dat echt zo?

Hoe goed is het daadwerkelijk besproken, vraag ik mijzelf af? Weet jouw partner dat bij jouw overlijden er geen nabestaandenvoorziening aanwezig is? Natuurlijk weet ik dat het op jouw lijstje staat om te regelen. Maar na drie jaar ondernemen? De kans is groot dat hetzelfde lijstje dan in de prullenbak beland is. Want tja, de zaken gaan toch goed! Je verwacht de stijgende lijn in je omzet aan te houden en misschien heb je zelfs al mensen in dienst. Vraag jij jezelf dan nog af hoe het met de financiële toekomst van je gezin gaat? Neem je jouw partner mee in de financiële cijfers van de onderneming?

Ik schrijf deze blog, zodat het lijstje niet in de prullenbak belandt en jij er eerder werk van maakt. Ik hoop je daarnaast te hebben geinspeerd om je focus binnen de onderneming te hebben, maar vergeet vooral ook niet die daarbuiten!

Heb je vragen over jouw financiële situatie? Voor nu óf de toekomst? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen. Geen vraag is te gek, het is alleen gek als ze niet gesteld worden.
Of meld je aan voor onze Summerschool. In augustus geven we een bijeenkomst in één ochtend. Waarbij we je concrete tips & tricks geven om de financiën van jouw onderneming een goede basis te geven.

Radio uitzending | Zet vandaag de stap naar ondernemerschap

Het aantal ondernemers in ons land blijft toenemen. Mede dankzij de steun van De Belastingdienst blijft het aantrekken om voor jezelf te beginnen. Beluister hier de radio uitzending waarin ik tips en tricks deel over het ondernemerschap.

Radio uitzending | Basisinkomen, klinkt als gratis geld!

Als ik aan basisinkomen denk, denk ik vooral aan het “hoe” in plaats van het “waarom”. Hoe ga je het als overheid financieren? Een logische vraag voor een financiële professional. Mensen zoals ik willen vaak de regeling achter de regeling weten. Laten we nu eens voor de verandering met het waarom beginnen. Waarom zouden we in Nederland een basisinkomen moeten invoeren? Daar vertel ik meer ver tijdens de uitzending, luister hier het fragment.

Blog | Basisinkomen, klinkt als gratis geld!

Als ik aan basisinkomen denk, denk ik vooral aan het “hoe” in plaats van het “waarom”. Hoe ga je het als overheid financieren? Een logische vraag voor een financiële professional. Mensen zoals ik willen vaak de regeling achter de regeling weten. Laten we nu eens voor de verandering met het waarom beginnen. Waarom zouden we in Nederland een basisinkomen moeten invoeren?

Wat is het eigenlijk? Een bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar, die in Nederland woont, ontvangt. Hoe hoog het bedrag zou moeten zijn is niet duidelijk, maar kan tussen de € 500,- en € 800,- liggen. De gezonde verhouding tussen werk en plezier moet wel blijven bestaan. Met andere woorden, je zou moeten werken om de vaste lasten te blijven betalen!

Het invoeren van een basisinkomen zorgt ervoor dat alle toeslagen en aftrekposten in het belastingstelsel wegvallen. Daar heb je zeker al een goede reden, want veel mensen maken aanspraak op toeslagen en weten dit niet! De eerste druk om werk te hebben, denk hierbij aan de studietijd, na de studie of als mantelzorger wordt verlaagd. Sterker nog, iedereen die een basisinkomen ontvangt, kan de focus leggen op werkplezier in plaats van noodzakelijk werk. Misschien dat jij als lezer nu ook denkt, “ als ik een basisinkomen zou hebben, dan zou ik eerder als mantelzorger aan de slag willen”. Of wat dacht je van alle innovatieve ideeën die je hebt, maar die door de werkdruk niet tot uiting kunnen komen?

Toch blijft het bij mij kriebelen, waar moet het geld vandaan komen? Nou schrik niet, maar in Nederland geven we gemiddeld genomen € 130 miljard uit aan uitkeringen, toeslagen, aftrekposten, uitvoeringskosten en studiefinancieringen. Als je die allemaal zou omzetten naar een nieuw apparaat dat het basisinkomen gaat uitkeren, dan bereik je iedereen. Alleen bereik je dan echt iedereen? Nee, want je hebt ongeveer € 160 miljard nodig om iedere Nederlander te voorzien. Een simpel rekensommetje leert dat we € 30 miljard missen. En de € 30 miljard moet uit het belastingpotje gaan komen. Tja…dat zorgt voor een probleem, want dan gaat bijvoorbeeld de erf- en vermogensbelasting omhoog. En vinden we niet, dat we daar nu al te veel voor betalen?

Zou Nederland ooit een basisinkomen (al dan niet lokaal) invoeren of blijft het bij de theorie?

Wil je meer lezen over het verlagen van de inkomstenbelasting en/of toeslagen, lees of luister hier dan verder.

Dit stuk is vanuit TAART by Nihal geschreven en is absoluut niet gedreven door politieke denkwijze, maar juist door gezonde nieuwsgierigheid. Ben je ook nieuwsgierig naar jouw financiële situatie, maar heb je daar hulp bij nodig? Bel (013) 203 60 80 of mail naar info@taartbynihal.nl

Radio uitzending | Loonheffing

Voor 1 mei moet je aangifte voor de inkomstenbelasting binnen zijn. Beluister hier de radio uitzending waarin ik toelicht waar je op moet letten bij de loonheffing.