Blog | Vier tips om je hypotheekrente te verlagen!

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat de informatie over risico-opslag bij hypotheken tekortschiet. De meeste mensen weten jaren na het afsluiten van de hypotheek niet of de hypotheekrente een opslag kent. Ook weten ze vaak niet hoe ze de renteopslag tijdens de rente looptijd naar beneden kunnen bijstellen.

Hieronder geef ik je vier tips om je hypotheekrente te verlagen en om meer ruimte in je portemonnee te creëren.

Tip 1.

Begin eerst met een belletje of mailtje richting jouw financieel adviseur of hypotheekverstrekker (die maandelijks het hypotheekbedrag incl. aflossing van je rekening afschrijft). Stel duidelijk de vraag of er sprake is van een risico-opslag? Zoja, hoe hoog is de opslag en hoe laag moet de hypotheeksom worden om een lagere, of zelfs geen, opslag te hanteren?

Tip 2.

Controleer of de huidige WOZ-waarde hoger is dan de hypotheeksom. Zoja, dan kan de opslag zonder moeite worden aangepast. Zo niet, dan is het een overweging om de woning te laten taxeren. Controleer wel altijd eerst of de taxatiekosten opwegen tegen het voordeel van opslagverlaging.

Tip 3.

Als je in een speciale polis of op een speciale rekening vermogen opbouwt, om je hypotheek op een bepaald moment af te lossen (let op: dit is dus geen gewone rekening of polis, laat je hierin goed adviseren). Dan kan het opgebouwde saldo fictief verrekend worden met de uitstaande hypotheeksom. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker minder risico ervaart, omdat het geld voor de aflossing al aanwezig is.

Tip 4.

Heb je genoeg eigen vermogen en zit je ruim boven het heffingsvrij vermogen (meer dan € 30.360,- per persoon in 2019)? Dan is het zeker een overweging waard om de hypotheek voor een gedeelte af te lossen. Je betaalt immers meer rente op de hypotheek, dan dat je ontvangt op de spaarrekening. Ook hierbij is het belangrijk om je goed te laten adviseren, omdat bij elke hypotheekverstrekker andere regels gelden bij vervroegd aflossen.

Het is belangrijk om afstemming te zoeken bij een financieel adviseur/planner, als je twijfelt over jouw situatie. Zo voorkom je dat je achteraf spijt hebt van de genomen stappen!

Heb je vragen over jouw hypotheek? Of wil je advies over jouw situatie? Neem dan contact op via info@taartbynihal.nl of bel (013) 203 69 80.

Wil jij op de hoogte blijven van alle financiële en wettelijke wijzigingen? Schrijf je dan nu in voor de maandelijkse nieuwsbrief van TAART by Nihal

Blog | Aflossingsblij, waarom is TAART by Nihal niet blij!

De afgelopen twee weken vliegen de artikelen/campagnes je om de oren: “200.000 woningeigenaren lopen betalingsrisico met het behoud van een aflossingsvrije hypotheek” of “10% van de twee miljoen mensen lopen een risico met hun hypotheek” of “Ga van aflossingsvrij naar aflossingsblij”!!

Als Financieel Planner/Adviseur denk ik: waarom moet je nu gaan aflossen terwijl je op termijn niet meer in het huis wil blijven wonen? Je juist kleiner wil gaan wonen en de aflossingsvrije hypotheek niet meer nodig is! Of waarom zou je de aflossingsvrije hypotheek (waarbij je alleen de hypotheekrente betaalt) moeten aanpassen naar verplichte aflossing? Vooral als je nu de maandlast goed kan betalen en op pensioendatum je deze alsnog kun aflossen. Zeker als je dan besluit met een lager pensioeninkomen, ook lagere maandlasten nodig hebt. Of al die mensen die alleen een aflossingsvrije hypotheek hebben en na aflossing nog steeds belasting betalen over de eigen woning dankzij het wegvallen van de Wet Hillen!

Ik maak mij wel zorgen over de mensen die de maandlast van een aflossingsvrije hypotheek al erg hoog vinden. Het zijn vaak dezelfde mensen die op termijn de betalingen niet meer kunnen verrichten door baanverlies, ziekte, overlijden of pensionering! Die mensen wil ik verzoeken om niet je kop in het zand te steken, maar juist actie ondernemen. Zorg ervoor dat de spreekwoordelijk “pleister snel van de huid wordt afgetrokken”. Controleer bij jouw hypotheekverstrekker of je na 30 jaar de verplichting hebt om af te lossen.

Adviseren binnen de financiële situatie wordt vanuit behoefte gedaan, om een prettig en financieel onbezorgd leven te hebben. Advies ontvang je niet, om mee te gaan in media hausse. Hiermee bedoel ik ook: beste klant, kijk wat bij je past. Wil jij weten hoe TAART by Nihal als financieel advieskantoor werkt? Neem dan contact op info@taartbynihal.nl of (013) 203 69 80.

Blog | Wat als jij een aflossingsvrije hypotheek hebt?

Veel mensen krijgen het Spaans benauwd als ze iets horen over de aflossingsvrije hypotheek. Ze weten dat deze vorm van hypotheek niet meer mogelijk is en dat ze voorlopig geen aflossing hoeven te doen. Is het werkelijk zo dat je niet hoeft af te lossen en is het zo dat je deze hypotheekvorm niet meer kan afsluiten? Laat mij jou verder informeren.

Aflossingsvrije hypotheek

Het is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd van de hypotheek niet verplicht hoeft af te lossen. Het is de duidelijkste hypotheekvorm (als het om de maandlast gaat), omdat je maandelijks alleen de rente betaalt over je uitstaande hypotheekschuld. Het kan zelfs zijn dat je pas moet aflossen als je woning verkocht wordt. In sommige situaties moet je gaan aflossen als je hypotheek al 30 jaar loopt. Kijk hierbij goed naar de hypotheekvoorwaarden en de hypotheekakte of dit ook voor jou geldt.

Crisis

Deels door de crisis is de aflossingsvrije hypotheek niet meer nieuw af te sluiten. De reden hierachter is dat veel woningen onder water stonden en mensen met een aflossingsvrije hypotheek vaak geen financiële buffer hadden om de hypotheekschuld te verlagen. Een nuance is hier wel op zijn plaats. Had je al een aflossingsvrije hypotheek, dan mag je deze deels meenemen naar een nieuwe woning. Wil je toch nog een aflossingsvrije hypotheek, dan kan je deze alleen afsluiten als box 3 lening (lees: zonder renteaftrek).

Wat kun je doen?

Neem eerst de voorwaarden van je hypotheekverstrekker door. Moet jouw hypotheek na 30 jaar afgelost moet worden? Verwacht je na 30 jaar nog in de woning te willen wonen? Heb je onvoldoende buffer om de hypotheekschuld volledig af te lossen? Als je deze vragen met ja kan beantwoorden, dan is het verstandig om eens met een adviseur in gesprek te gaan. Vaak is een eerste kennismaking kosteloos en weet je meteen wat jou te doen staat.

Twijfel jij ook over je keuze ten aanzien van je hypotheek en wil je daar een keer duidelijk en passend advies over? Dan kun je mij bereiken via info@taartbynihal.nl of 013 203 69 80.

Blog | ‘Help, ik wil een huis kopen, maar de papierwinkel geeft stress….’

Stel je eens voor dat je eindelijk de stap hebt gezet, om een woning te kopen. Het is een spannende stap en daarbij ben je niet over één nacht ijs gegaan. Ineens ben je aan het onderhandelen over de prijs of je bedenkt aanpassingen aan het huis die voor jou nog praktischer zijn en daarbij rijst de vraag of je jezelf echt wel ziet wonen in het huis voor een langere tijd. En zo zijn er nog veel meer vragen die handig zijn om de aankoop van een huis te bedenken! Last but not least is er ook nog een ingewikkelde koopovereenkomst en allerlei vragen bij het vinden van een passende hypotheek.

Heb je hiervoor goede antwoorden gevonden en heb je het besluit genomen een woning te kopen? Dan is het tijd voor een feestelijk moment met taart! Echter bij de eerste hap valt jouw oog op de koopovereenkomst waarin staat dat je drie dagen bedenktijd hebt. Binnen die drie dagen mag je de koopovereenkomst kosteloos en zonder reden beëindigen. De volgende vraag dient zich aan: ‘Ga jij gebruik maken van de bedenktijd?’

Soms is het handig dat je in de aankoopperiode bij iemand te rade kunt gaan. Iemand die geen voordeel heeft bij de woning(ver-)koop of hypotheekaanvraag. Je zoekt iemand die jou in eenvoudige taal weet uit te leggen of je de koopovereenkomst kunt ondertekenen. Een persoon die jouw hypotheekaanvraag vooraf met je voorbereid, zodat je zelfverzekerd bij de hypotheekadviseur aan tafel zit. Iemand die het gehele proces kan begeleiden tot het moment van ondertekenen bij de notaris. Zoek dan niet verder, want ik heb de perfecte oplossing: Een second opinion!  

De expertise van TAART by Nihal is de koopovereenkomst met je door te nemen binnen de wettelijke bedenktijd. Daarbij bekijk ik meteen of de hypotheekaanvraag een kans van slagen heeft. Ik luister goed naar je vragen en je twijfels omtrent de financiering van je huis. Het is mijn vak om moeilijke teksten begrijpelijk te maken. Op die manier kun je met vertrouwen de woningaankoop en hypotheekaanvraag afronden. Een bijzonder financiële meevaller is dat de advieskosten via TAART by Nihal fiscaal aftrekbaar zijn!

Zou je ook zo’n advies wensen? Neem dan contact op via info@taartbynihal.nl of bel (013) 203 69 80. Plan meteen een telefonisch afspraak via deze link.

Het is mijn expertise dat jij jouw woningaankoop met taart kunt vieren! Vraag je je af hoe anderen mijn dienstverlening hebben ervaren? Kijk dan op mijn linkedin pagina, bij aanbevelingen. Denk je dat iemand anders deze financiële ondersteuning op prijs stelt, stuur hem/haar dit bericht door.

Radio uitzending | Tips bij het afsluiten van een hypotheek

Is het een goed moment om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten en waar moet je dan op letten? Beluister hier al mijn tips over het afsluiten van een hypotheek.

Let op: de kosten van NHG bedragen 1% van de hypotheeksom in plaats van de genoemde 1,5%